Vitamine D en je darmen


Vitamine D is een topper! Misschien weet je dat je Vitamine D  door het zonlicht krijgt, maar het zit ook in Vette vis, en in mindere mate vlees en eiren (in bepaalde voeding is vitamine D toegevoegd) . Vitamine D is belangrijk voor je onder andere je botten. 

Wat je misschien niet weet is dat de gemiddelde Nederlander ver onder de aanbevolen grens van vitamine D zit. Dit kan allerlei symptomen zoals  (chronische) Vermoeidheid, lage rugpijn, botontkalking, depressie, spierkrampen, regelmatig verkouden zijn een paar van de symptomen die kunnen optreden. 


  • De vitamine D receptoren regulieren de actieve metabolieten* die zeer aanwezig zijn in de darmen die een grote rol spelen in oa lekkende darmwand, immuniteit en verdediging tegen ongewenste bezoekers in je darmen. *WIKI: Metabolieten zijn de organische tussen- of eindproducten die ontstaan na verwerking van een gegeven stof in een biologisch systeem of levend wezen als bacteriën, andere eencelligen, planten en dieren. Metabolieten zijn onder andere: aminozuren, adenosinetrifosfaat, koolhydraten, hormonen, alkaloïden, glycosiden.
  • Een laag gehalte vitamine D is nadelig voor het welzijn van onze darm vriendjes, & T-cellen. De T- cellen zijn goed voor ons immuunsysteem. 
  •  Weinig vitamine D betekent dat we niet voldoende calcium en fosfor uit onze voeding kunnen halen. 

Hoe kan je het beste een vitamine D tekort oplossen? 
Op plaats nummer een komt voor mij: 
GA NAAR BUITEN! 
Ook is het bewolkt, dan nog maakt je lijf vitamine D aan. Het is aangeraden om in de ochtend uren minimaal 15 minuten zonlicht te pakken! Probeer zoveel mogelijk blote huid wat zonlicht te geven. (ik snap dat dit minder aantrekkelijk is in de winter, maar je lichaam zal je dankbaar zijn!) 
Lukt het jou niet om naar buiten te gaan is een optie misschien om je raam open te gooien en zo in de zonlicht te zitten. 
Optie nummer twee is om Vette vis te eten. Om de vitamine D op te nemen hebben we vet nodig. Ben je vegetariër of vegan, raad ik aan om een supplement te nemen zoals vitamine D3 in olijfolie. 
Optie 3 is een supplement, en je hebt het net kunnen lezen, zoek een hoogwaardig supplement die ook een vette factor heeft. Het is zonde als je jouw geld spendeer aan supplementen die de lichaam niet goed kan opnemen.. 

Maar ik blijf bij, als je de kans hebt, GA NAAR BUITEN! Niet alleen laad je vitamine D op, maar de buitenlucht en beweging doet zoveel meer goed met je lijf! 

Denk jij dat je een vitamine D tekort hebt, of zit het wel snor bij jou?!

Reacties