Een echte power maaltijd met recept voor thuis gemaakte brandnetel pesto, shiitake & kelp noodles

 

Een echte power maaltijd! 

Een echte topper voor je lijf en darmen! Waarom? 

Kelp: 
Kelp is een zeewier, en je kan deze meestal vinden in natuurwinkels. Kelp zit boordevol vitaminen, proteïnen, mineralen & antioxidanten wat inflammatie op celniveau kan verminderen. Buiten om de gezondheid voordelen voor o.a schildklier, diabetes 2, hartfunctie & gewichtsverlies is het ook een topper voor de darmen. 
Kelp (en andere algen) bevatten heel veel vezels, dit is iets dat onze darmen nodig hebben om alles vlotjes te laten verlopen. Samen met de overvloed vitaminen, proteïnen, mineralen & antioxidanten is dit echt een pre biotic topper voor de darmen! 
een kleine kanttekening; als je elke dag zeewier eet loop je de kans om teveel jodium & zware metalen binnen te krijgen. Ik raad altijd aan om gevarieerd te eten, dan loop je zeker geen kans op een overdosis. 
Shiitake: 
Shiitake bevat alle 8 essentiële aminozuren. Shiitake helpt bij overgewicht, het immuunsysteem, het cardiovasculaire systeem, energie & hersen  bevorderend, vitamine D inhoudend. En.. de darmen... Shiitake "verstoort" de signaal voor inflammatie in de darmen wat kritiek is voor de immuunfunctie en vetering. 
Brandnetel: 
Brandnetel zit boordevol vit. A, B, C, D, E, K en mineralen zoals ijzer, silicium, kalium en Calcium. Brandnetel is bloed en lymfezuiverend, helpt bij bloedarmoede, ontgift en ontzuurt de lichaam. 
Brandnetel pluk je het beste in het voorjaar, en de natuur is zo mooi geregeld dat brandnetel de perfecte kruid is voor een zuiverend voorjaarskuur! 
Brandnetel helpt je weerstand en helpt je ook om sneleer te herstellen na ziektes. 
En.. natuurlijk helpen ze de spijsvertering.. Brandnetel stimuleert de uitscheiding van de spijsvertering organen! 
Let wel op als je gevoelig bent voor de stof histamine. In brandnetel zit histamine, dus wees daar voorzichtig mee. 

Ik heb deze keer gekozen voor een brandnetel pesto, maar je kan zoveel meer maken, zoals bijvoorbeeld soep, chips  & thee. 

Plukken brandnetels: 
Zorg dat je een plek zoekt waar de planten niet langs een weg staan (uitlaatgassen) en het liefst minimaal 1 1/2m van de wandelpad af (honden..) 
We willen de jonge groene toppen voor de pesto. 
Draag handschoenen tijden het plukken. Mocht je toch geprikt worden, meestal groeit de dovenetel in de buurt (de "brandnetel"met de witte bloemen) wrijf het blad over de geprikte plek en het verlicht gelijk! 
Wees respectvol voor de natuur en pluk alleen wat je ga gebruiken, en laat altijd wat staan! 

Benodigdheden: 
pan
Mixer

Recept Brandnetel pesto: 
ca. 300-400gr schoongewassen jonge brandnetel toppen, haal alle harde stengels af. 
ca 50 gr Pijnboompitten (of walnoot) 
ca. 50 gr geraspte parmezaankaas
3-4 tenen knoflook
snufje zout
snufje peper
citroensap naar smaak
olijfolie

Bereiding:  
rasp de kaas
bak de pijnboompitten kort in de pan totdat ze lichtbruin worden en heerlijk ruiken
Giet net gekookte water over de brandnetel en laat dit een minuutje staan, laat de brandnetel goed uitlekken. 
(Mocht je wat basilicum overhebben kan je dit ook toevoegen, basilicum is antibacterieel= goed voor je darmen!) 
Mix alle ingrediënten behalve parmezaanse kaas en olie tot je de gewenste substantie hebt. 
Voeg de parmezaanse kaas en olijfolie toe. Proef als je misschien nog wat peper of zout wil toevoegen. 
Je kan de pesto 3-4 dagen in een gesloten schone glazen pot bewaren. 

Ga jij het proberen? Laat een commentaar achter en laat mijn weten wat  jij van de brandnetel pesto vond!  







Reacties