wat is het verschil tussen Prebiotica & Probiotica? En waarom is dit zo belangrijk? De gids voor een gezonde darmflora

 


Wat is het verschil tussen de pre en probiotica?

"biotica" betekent "uit levende organismen bestaand"
Prebiotica, pre staat voor iets bijdragen. Het is dus voeding voor onze kleine vriendjes de bacterie in de darmen.
Prebiotica kan je vinden in voeding, bepaalde voeding zoals Artisjok, vezelrijke groente (niet alle vezels worden gebruikt door de darmbacterie),bessen, peulvruchten, noten en zaden om een paar te noemen.
Het is heel simpel, of je versterk je maag met natuurlijk voeding, of je breekt de gezondheid van je darmflora af met bewerkt voedsel. Als je teveel bewerkt voedsel eet, dan kan je een "leaky gut" krijgen en dit leidt vervolgens tot een verslechterde immuun systeem met alle volgen tot dien.
-
Probiotica, pro staat voor bevorderend. De Probiotica zijn de levende bacterie waar we door ons voeding naar binnen krijgen.
Omdat we tegenwoordig heel veel pesticiden gebruiken, alles zeer grondig wassen en niet genoeg buiten in de natuur spenderen krijgen we minder gezonde bacterie binnen dan vroeger.
Om de bacterie alsnog binnen te krijgen kan je een supplement nemen, maar nog beter is het om gefermenteerde groente, kefir, kombucha, zuurkool in je dagelijkse inname mee te nemen. Niet te vergeten ga lekker zwemmen in de zee, tuinieren, mensen knuffelen (jaaa, ook dan ruilen jullie gezonde bacteriën met elkaar!) en contact maken met de natuur!
We zijn bang geworden voor de woord bacterie, maar we hebben ze hard nodig om gezond te blijven. Natuurlijk zijn er boefjes tussen die ons ziek kunnen maken, maar hoe gezonder jouw bacterieflora is, des minder kans hebben de boefjes om jou ziek te maken!
We hebben rond 300-500 verschillende "strains"bacterie in ons lichaam, en elke strain voeden zichzelf met specifiek voeding. Daarom is het zo belangrijk om gevarieerd te eten om ons darm regenwoud gezond te houden!
Een leuk weetje...
Elke persoon heeft verschillende darmbacterie, dus het is een soort tweede vingerafdruk!
Je bent uniek! ✨✨✨

Reacties