LENTE, Tijd voor een checkup voor jezelf DEEL 3

 

Als je de ritme van de natuur volgt is de lente het perfecte moment om je Mind•Soul•Health een "Detox"te geven en te kijken wat je misschien kan en wil veranderen. 

Vandaag deel 3: Health - Je gezondheid

Wat is gezondheid? Als je iemand vraag over zijn gezondheid krijg je meestal het antwoord dat ze sporten en gezond eten. En dat is top!, maar...
Helaas wordt er vaak als men spreek over gezondheid alleen over bewegen en gezond eten gesproken. 

Om optimaal te kunnen functioneren is er zoveel meer onderdelen die bijdragen aan gezondheid, en dit zijn vaak de onderdelen dat meer aandacht en tijd vragen. Laat ons even kijken naar gezondheid; 

Beweeg: We zijn gemaakt om te bewegen, dit helpt ons lijf op zoveel niveaus, hart en bloedvaten, spieropbouw, stress vermindering, botten, depressies om een paar te noemen. 
En je hoef echt niet elke dag naar de sportschool.. 
Ik ben zelf voorstander van verschillende soorten beweging zoals kracht, wandelen, fietsen, zwemmen, yoga, joggen. 
Als je je sport/beweging afwissel verras je jouw lichaam en raak je spieren niet "gewend"aan de bewegingen. En door de ene keer veel te zweten met een hoge hartslag, en de andere keer in een rustig tempo bewegen werk je zowel aan gezondheid, vetverbranding, conditie een hoger intensiteit! 
Bewegen in de buitenlucht heeft mijn voorkeur, op deze manier krijgen je longen en lijf (redelijk) gezonde zuurstof om je lijf te voeden. 

Voeding: We weten allemaal dat gezond eten belangrijk is. Maar wat is gezond eten? Als je de internet afstruin zie je tig verschillende dieet en voedingsadviezen. Mijn mening.. en ik onderstreep mijn mening:
A. Skip alles wat bewerkt voedsel is
B. Probeer zoveel mogelijk biologisch te kopen (ja het is duur, maar een investering nu zal nu en zeker  later in je leven zichzelf dubbel terugverdienen!
C. Eet natuurlijke producten, als je vegan, vegetarisch of flexitarier of wat dan ook bent, zorg dat je zoveel mogelijk zelf maakt, dan weet je zeker dat er geen toegevoegde suiker of andere toevoegingen binnen krijgt.
D. Vul minimaal 3/4 van je bord met groente, graansoorten, zaden en nootjes
E. Iedereen is anders, dus wat voor de ene werkt, werkt misschien niet voor jou
F. Je hoef niet alles in een dag om te gooien, begin met een ding en ruil dit om voor een gezondere optie. Als je dit blijft doen wen je lichaam langzaam aan je nieuwe voeding en levensstyle, en is het makkelijker om alles vol te houden!

Drank: Ontwijk alles in verpakkingen zoals fruitdrankjes, smoothies, frisdrank etc.. Dit zijn suikerbommen en doen niets voor je gezondheid, ook vermeld het merk anders.. Water, Kruidenthee, koffie (af en toe), zelfgemaakte smoothies en fruitdrankjes is het beste. En water staat op nr 1! Afhangend van hoe warm het is, hoeveel je beweeg enz is 2-2.5 liter/ dag echt een must om ons lijf te helpen om alle afvalstoffen te verwijderen en ons lijf gezond te houden. 

Slaap: Slaap is zoo belangrijk voor ons, hier in Nederland krijgt 8 van de 10 mensen niet voldoende kwaliteit slaap. Slaap is belangrijk omdat dit het moment is waar ons lichaam tijd neemt om te herstellen, opruimen en nieuwe cellen aan te maken. Het is de tijd om je batterij aan te vullen. Tips voor een betere slaap patroon is om na 8uur in de avond TV, Laptop, mobiel af te sluiten. Niets meer eten (want dat kost aandacht in de nacht wat betekent dat ons lijf minder tijd krijgt te herstellen EN je slaap onrustiger)
Geniet van je gezin, een douche, een kop kruiden thee, een boek of een momentje mediteren in plaats van de afleiding op een scherm. Je zult zien dat dit jou automatisch in een meer ontspannend mood brengt. 
Hoe verleidelijk het ook is om in je weekend uit te slapen of langer wakker te blijven is dit niet een goed idee. Het gooit ons natuurlijke klok in de war en dit heeft dan weer invloed op de rest van de week.. 
Probeer in plaats daarvan om op te staan op hetzelfde tijdstip als doordeweeks, maar geniet van een uitgebreide ochtendritueel. Er zijn zoveel meer tips en tricks, maar dit is in ieder geval een begin! 

Geniet: Ja ja.. geniet hoor ook bij je gezondheid, zowel fysiek als mentaal! Je passie, hobby, je vrienden of familie is zoo belangrijk voor je gezondheid. Neem de tijd voor wat jouw hart sneller laat kloppen, zet je telefoon uit en wees in het moment. Neem de tijd ervoor, ook heb je het gevoel dat je nog zoveel dingen moet doen, neem de tijd alsnog! Je zal zien dat je een meer ontspannen, vrolijk, energiek persoon wordt. 

En last but not least.. 

Moma Nature: Trek er op uit! We zijn een deel van de natuur, we zijn verbonden, en als je in de natuur bent laad je op..Het doet iets met je.. We hebben het allemaal meegemaakt.. De heerlijke gevoel van zonnestralen op je gezicht, Zee, de golvende weide, gras, de geur van bos en aarde. Als je thuis kom heb je een fris gevoel, je voelt je goed! Het zorgt dat ons zenuwstelsel ontspant en is goed voor je geest, bloeddruk, en je algemene gevoel van warmte en liefde. Probeer om elke dag een moment in de natuur door te brengen. Zet je telefoon uit en geniet!! 

Dit en zoveel meer is Gezondheid.. Wees lief voor jezelf, wees empathisch, zorg goed voor je lijf


Mind•Soul•Health
De 3 pilaren van gezondheid Wat je eet, denkt &hoe je leeft. Gebaseerd op de hersen-darm connectie via het zenuwstelsel. Nicole; (Holistisch) Voeding/lifestyle deskundige




Reacties